Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe – 5 mai 2020, sediul MTS
Conferință de presă privind repornirea activității sportive într-un cadru organizat în România - prezentarea ordinului comun MTS și MS în care sunt descriși pașii pentru reluarea sportului
- măsură care se adresează domeniului sportiv, federații sportive naționale, cluburi sportive,
- după două luni de la decretarea stării de urgență se vorbește pentru prima dată de reluarea practică a activității sportive;
- un anunț așteptat de toată lumea - impact pozitiv puternic la nivelul sportivilor profesioniști, loturi olimpice, fotbal, etc.
"După 15 mai, activitatea sportivă va putea reîncepe gradual. Se vor relaxa, pentru început, măsurile restrictive pentru sporturile individuale care se practică în aer liber și pentru antrenamentele sportivilor profesioniști. În privința sporturilor individuale, vă pot spune că propunerea noastră se aplică în structuri sportive care desfășoară activități în zona alpinismului, atletismului, automobilismului, canotajul, ciclismul, echitația, golful, motociclismul, tenis, tir cu arcul, tirul sportiv. Propunerea noastră conține o serie de măsuri generale, măsuri ușor de înțeles, de aplicat. E vorba de distanțarea între persoane și despre norme de igienă."
"Suntem în faza întâi a unui traseu de lungă durată. La final, sporturile vor reveni la normal, dar epidemia e o realitate și trebuie să ținem cont de evoluția ei. Nu vom vorbi azi despre reluarea competițiilor, ci despre faza de pregătire. Regulile pot fi relaxate, dar, în acest moment, preferăm să nu estimăm nimic. Vom face periodic, din două în două săptămâni, o reevaluare a situației. Pentru moment, bazele și sălile sportive nu se vor redeschide."
"Sportivii vor sta într-un regim închis și-și vor desfășura activitatea controlat. Cluburile trebuie să dispună de o bază proprie, cu spații de cazare, bucătărie, spații medicale, terenuri de antrenament, săli de forță sau alte utilități. Baza sportivă are nevoie de personal administrativ și de suport care să fie utilizat prin rotație, în ture de 14 zile. În interiorul bazelor, vor exista măsuri și reguli clare pentru sălile de antrenament, vestiare, spălătorie și zonele medicale. Trebuie să existe și spații pentru persoanele suspecte de COVID-19, dacă vor exista asemenea cazuri”.
“Condițiile descrise de noi reprezintă un prag minimal sub care în această etapă nu se poate coborî. Ce trebuie să facă un club pentru a reveni la antrenamente? Antrenamentele vor putea fi reluate gradual, respectând 4 etape: pregătirea preliminară, sesiuni individuale în cantonament, sesiuni de antrenament în grupe mici, sesiune de antrenament colectiv."
" În funcție de nivelul de risc, personalul implicat în activitatea sportivă, de la baza sportivă unde se vor organiza antrenamentele, se împarte în trei categorii: persoanele care necesită măsuri de protecție crescută: antrenorii, jucătorii, medicii și terapeuții, apoi personalul administrativ, de suport și cel din bucătărie - vor lucra în ture de 14 zile și cei care vor avea nevoie de măsuri reduse de protecție – cei de la securitate și de pază, care nu vor avea accces în baza de pregătire. Pentru ca sportivii să-și reia antrenamentele, ei trebuie, în mod obligatoriu, să stea o perioadă de 14 zile începând de astăzi în izolare totală. La ieșirea din izolare, aceștia trebuiesc testați pentru COVID-19. Doar cei care au rezultatul negativ vor fi admiși în bazele de cantonament desemnate.”
Conferința de presă privind repornirea activității sportive într-un cadru organizat în România
29 Dec 2024