ȘTIRI

11 Medalii pentru România la Campionatele Europene de Tenis de Masă STAG 2018, Juniori


26 Apr 2024


Delegația României a cules în total 11 medalii la Campionatele Europene de Tenis de Masă STAG 2018, Juniori: 2 de aur, 2 de argint și 7 de bronz obținute de către toate loturile de juniori: fete și băieți, juniori I și II.

Din punctul de vedere al domnului Viorel Filimon, antrenor federal la loturile de seniori și senioare numărul de medalii obținute de juniori la aceste campionate europene este unul mulțumitor, “poate că ne-am fi dorit mai mult aur. Aur au obținut sportivii de la care ne așteptam mai puțin. Cei care trebuiau să ajungă la rezultatul maxim – campion european – au ieșit mult mai repede din competiție. Toate loturile și-au adus contribuția la obținerea unor medalii și faptul că cei mici (juniorii II) au reușit să ajungă pe podium, atât băieții, cât și fetele, ne dau speranțe că în viitor, cu perseverență și muncă deosebită, cu mult mai multă grijă pentru rezultatele din ultimii ani de juniorat să obținem mai multe locuri 1 și să ne bucurăm de munca tuturor antrenori, sportivi, colaboratori, federație. Ne dorim pentru cei care trec de la juniorat la seniorat să continue munca asiduă pe care o depun pentru a deveni componenți de bază ai echipelor de seniori.”

Despre rezultatele juniorilor ne-a vorbit și dna Beatrice Romanescu, director al turneului ce tocmai s-a încheiat, dar și PR&Marketing Manager la Federația Română de Tenis de Masă: „Din punct de vedere al rezultatelor, poate am fi așteptat să se întâmple poate puțin mai mult. Aici mă refer la culoarea medaliilor, nu atât la numărul lor.Ne-am fi dorit să avem mai multe medalii de aur, le-am ratat pe unele dintre ele, poate din cauza unei emoții mai mari pe care sportivii noștri nu au reușit să și-o stăpânească. Poate și faptul că am fost acasă și a existat presiunea unui campionat în fața propriilor suporteri, în fața celor care știu despre noi doar din rezultatele din altă parte. Sigur, la această vârstă rezultatelor pot fi destul de schimbătoare pentru că astăzi ești campion european, dar dacă nu perseverezi și nu muncești suficient și nu te antrenezi suficient, s-ar putea ca mâine să pierzi acest privilegiu și să nu mai fi la același nivel. La acest nivel este nevoie de foarte multă muncă, de foarte multă confirmare, e nevoie de multă pregătire ca să ajungi să te numești cu adevărat performer la cel mai înalt nivel în tenis de masă.”

Enumerăm mai jos toate medaliile obținute de juniorii români.

Cele două medalii de aur au fost obținute de fetele din lotul de junioare II. De departe, vedeta acestor campionate a fost Elena Zaharia, cea care a reușit victoria în proba de simplu, dar și titlul pe echipe la fete junioare II.  Atât la simplu, cât și la individual, fetele au luptat împotriva unei puternice echipe a Rusiei. Elena Zaharia a învins-o pe Elizabet Abraamian atât în finala la simplu, cât și în finala pe echipe.  Echipa de fete junioare II a României în componența: Elena Zaharia, Luciana Mitrofan, Irina Rus și Ioana Sîngeorzan este noua campioană europeană.

ABM_0557Una dintre medaliile de argint a fost câștigată de Tania Plăian, membră a lotului de junioare I. Ea a pierdut în finala probei de simplu în fața lui Jing Ning (Azerbaidjan). Pentru Tania calificarea în finală a fost un rezultat important, mai ales datorită faptului că prima medalie în proba de simplu vine pentru ea într-un campionat european jucat acasă. Scorul în meciul din finală a fost de 0 – 4, victoria aparținând jucătoarei din Azerbaidjan.

După finală, Tania a declarat: „Meciul a fost foarte greu. Știam de dinainte că o să fie foarte, foarte greu de dus până la capăt. Dar eu mă simt campioană europeană deoarece am jucat împotriva unei asiatice naturalizate și sunt foarte fericită că am ajuns până în punctul acesta.O medalie acasă este un sentiment aparte pe care nu poți să îl trăiești oricând.”

ABM_0813Cea de a doua medalie de argint a fost obținută în proba de dublu a băieților juniori II, unde Andrei Tomică și Darius Movileanu au jucat finala împotriva perechii Maciej Kubik (Polonia) și Ivor Ban (Croația). Meciul a fost pierdut de perechea din România cu scorul de 3-1.

„Ne-am simțit bine în finală, am luptat până la ultimul punct, însă ei au fost mai mari decât noi și au reușit să se impună cu scorul de 3-1. Sperăm ca anul viitor să putem fi mai buni și să obținem un rezultat mai bun, să câștigăm. A fost mult mai bine să jucăm acasă, ne-au dat mult curaj să jucăm și i-am simțit alături de noi.” au spus la unison Andrei și Darius.
ABM_9511
Primele medalii de bronz ale României au fost obținute în competiția pe echipe de juniorii I, atât băieți, cât și fete. Un element în premiera acestor campionate europene de juniori l-a reprezentat jucarea unei finale mici ce a avut ca miză calificarea la Campionatele Mondiale. Ambele echipe românești de juniori I au câștigat aceste finale mici, iar delegația României va fi prezentă în decembrie 2018 în Australia, la Bendigo.

În probele de dublu, următoarele perechi de și cu jucători români au obținut medalii de bronz: Elena Zaharia și Andrei Tomică (juniori II dublu mixt), Tania Plăian și Ekaterina Zironova (juniori I dublu feminin), Cristian Pletea și Irvin Bertrand (junioriI dublu masculin), Rareș Șipoș și Dragoș Oprea (juniori I dublu masculin).

Rareș Șipoș a obținut medalia de bronz în proba de simplu a juniorilor I.

 

Rezultatele obținute de juniori la aceste campionate europene ne permit să sperăm că în viitor loturile de seniori vor putea integra sportivi valoroși.